maanantai 28. marraskuuta 2011

Diagnoosi: Oikean silmän iriskasvain & sek. glaukooma

26.10. kävimme ensimmäistä kertaa Eläinystäväsi Lääkärillä Tampereella. Alunperin oli tarkoitus suorittaa vain Stellan lonkka- ja kyynärkuvat, mutta loppujen lopuksi mukanamme eläinlääkäriasemalle tuli Stella, Choco, Hera ja Obi ;)

Stella näytti lonkkien ja kyynärien osalta loistavalta! Ensi kesänä sitten olisi vuorossa kilpirauhastestit ja silmätutkimuset :)

Chocon silmähän on ollut kesästä asti aika kummallisen näköinen ja nyt tällä samaisella eläinlääkärireissulla päätimme näyttää Chocon silmää Kallion Juhalle. Juhan ensimmäisestä kommentista päättelin että uutiset eivät voi olla hyviä, ja näinhän siinä sitten kävikin. Juha näytti minullekin oikein kunnon valossa miltä silmä oikeasti näyttää, ja kyllähän se oli aika järkyttävä. Silmästä siis löytyi kasvain, ja ainoa hoitokeino tällaiselle on silmän poisto. Ja syy siihen että silmän poisto on ainut hoitokeino oli se että silmä kerää painetta ja siitä johtuen se on kipeä. Ja kyllähän se sairas silmä näyttikin paljon isommalta kuin terve.

Juha sanoi myös että Choco ei ole todennäköisesti nähnyt toisella silmällään koko kesänä, joten urhea ja reipas mummeli on kisannut MM-karsinnatkin yksisilmäisenä!

Diagnoosin kuultuani en pystynyt hetkeen sanomaan yhtään mitään. Onneksi iskä oli mukana, ja hoiti puhumisen puolestani. Kyllähän minä olin varautunut siihen että silmästä jotakin vakavaa löytyy, mutta silti tuo oli melko järkyttävä uutinen. Tällä reissulla ei vielä leikkausaikaa varattu, mutta tein heti sen päätöksen että Eläinystäväsi Lääkärin eläinlääkärit saavat leikkauksen hoitaa.

Loppuilta meni uutista sulatellessa ja pikkuhiljaa aloin sisäistämään että eihän se nyt niin kuolemanvakava paikka ole. Saan kuitenkin mummokoiran vielä pitää itselläni, eikä vielä suinkaan ole hyvästien aika <3 kyllä jossain vaiheessa mietin että jos olisi ollut kyse huonokuntoisesta koirasta, en olisi ehkä noin suureen leikkaukseen lähtenyt. Choco kuitenkin on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa ja siksi teinkin sen päätöksen että Choco ehdottomasti leikataan. Eläinlääkärikään ei antanut mitään muita vaihtoehtoja, sen verran Chocon kuntoa kehui. 25.11. Leikkauspäivä. Kylläpä voi ihmistä jännittää. Vaikka tiesin että Choco on erinomaisissa käsissä eläinlääkärissä niin silti jännityksen määrä oli hurja! Chocon leikkasi eläinlääkäri Juliska Haapanen-Kallio. Aamulla jätettiin nukkuva Choco eläinlääkäriin ja lähdettiin kiertelemään Tamperetta ristiin rastiin. Kokoajan ajatukseni olivat Chocossa ja mietin että mitenköhän leikkaus etenee. Jossain vaiheessa tuntui siltä että eläinlääkäristä ei ikinä soiteta ja kerrota että Chocon voi hakea kotiin. Kahden jälkeen iltapäivälllä puhelin kuitenkin soi ja ei muuta kuin auton nokka kohti eläinlääkäriä. Eläinlääkärissä käytiin ensin hoito-ohjeet läpi ja sen jälkeen hoitaja toikin hieman hoipertelevan Chocon luokseni. Mummokoira oli melko rajun näköinen, mutta olin niin iloinen ja onnellinen siitä että leikkaus oli sujunut ilman ongelmia ja sain viedä mummokoiran omaan kotiin <3 Tarkempi diagnoosi oli: Oikean silmän iriskasvain & sek. glaukooma.

Googlesta piti tarkistaa mitä mahtaa glaukooma tarkoittaa ja seuraavan tekstin löysin: "Glaukooma on sairaus, jossa kohonnut silmäpaine vaurioittaa salakavalasti ja hitaasti näköhermoa, ilman että potilaalla olisi kipuja tai vaivoja. Koska näköhermo välittää näköviestejä aivoihin, vaurioittaa glaukooma vähitellen myös näkökykyä."

Nyt sitten parannellaan leikkaushaavaa ja toivotaan ettei mitään takapakkeja tule :) haava vaikuttas kutisevan tosi paljon, mutta suurempia kipuja ei onneksi taida olla :) Viikon päästä olis sitten tikkien poisto ja haavan kontrollointi.

Choco juuri ennen leikkausta

(Jos kuvaa katsoo tarkasti, voi huomata että sairas oikea silmä todellakin on erivärinen kuin terve vasen.)

Choco heti leikkauksen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti